POŻYTKI DLA PSZCZÓŁ .
Każdy
świadomy pszczelarz zdaje sobie sprawę z tego , że pszczoły mogą się należycie
rozwijać i przynosić pszczelarzowi korzyści w postaci zbiorów miodu tylko w
warunkach odpowiedniej bazy pożytkowej . Bazą pożytkową lub inaczej pastwiskiem
pszczelim nazywamy zasób surowców pochodzenia roślinnego służących pszczołom
jako pokarm , występujących w najbliższej okolicy pasieki (w zasięgu lotu
pszczół) . Jakość bazy
pożytkowej jest jednym z podstawowych czynników decydujących o wielkości
produkcji pasiek . Na bazę pokarmową pszczół składają się wszystkie rośliny
miododajne występujące na określonym obszarze , a więc rośliny lasów , łąk ,
pól uprawnych oraz osiedli wiejskich i miejskich z ogrodami , przydrożami . Warto
przy tym pamiętać , że rodzina pszczela najlepiej wykorzystuje pożytki położone
jak najbliżej . Do pożytku oddalonego o 1 km od ula każda zbieraczka może
wykonać 20 lotów dziennie , do pożytku oddalonego o 200 m , nawet 60 lotów .
Zbieraczki w poszukiwaniu pożytków mogą odlatywać nawet na odległość kilku
kilometrów . Oczywistym jest jednak , że loty na takie odległości są
nieekonomiczne , gdyż trwają długo , a poza tym pszczoła spala część
przenoszonego nektaru . Uważa się , że promień tzw. efektywnego lotu pszczół
wynosi 1,5 km , a najwyżej 2 km od
pasieki .
Odległość od pasieki
(w km) |
Stopień wykorzystania pożytku
(w %) |
0
|
100
|
do 0,5
|
70
|
0,5-1,0
|
40
|
1,0-1,5
|
25
|
1,5-2,0
|
5
|
ponad 2
|
0
|
Naturalne środowisko , w którym pszczoły żyły od tysięcy lat
, ulega obecnie ogromnym zmianom wskutek działalności człowieka . Rozwój
rolnictwa i jego chemizacja , czy wycinanie lasów , zmieniły skład flory
miododajnej oraz porę pojawiania się pokarmu pszczół (pożytku) . Kiedyś miód lał się strumieniami , a nasi dziadkowie odbierali
go po kilka razy w miesiącu , dzisiaj pszczoły pożytków takich już
niestety nie mają .
Roczny cykl rozwoju pszczelich rodzin nie współgra już ze
zmienioną bazą pożytków i zmusza pszczelarzy do stosowania specjalnych zabiegów
zmieniających ten rytm , aby uzyskać większą produkcję miodu . Bardzo duży
wpływ na brak pożytku mają zmiany zachodzące w uprawach roślin . Zniknęło wiele
roślin , którymi żywiły się pszczoły .
Sama uprawa monokultur na dużych obszarach powoduje
występowanie w pewnych okresach nadmiaru nektaru w stosunku do liczby pszczół ,
a w innym czasie niemal całkowity jego brak . To odbija się negatywnie na
rozwoju pszczelich rodzin .
Mówiąc o monokulturach należy zwrócić uwagę na coraz większe
areały uprawianych roślin nie dających pożytku pszczołom np. pszenica , brak świadomości plantatorów , są jeszcze
rolnicy którzy „nie życzą sobie pszczół
na swoich polach”, brak „stref odnowy ekologicznej” , bogate w nektar i pyłek
rośliny powinny być wysiewane w miejscach słabiej nadających się pod regularną
uprawę .
Uprawa rzepaku ( mono - kultura )
Ogromne
plantacje rzepaku to duży pożytek w krótkim okresie. Ogromne uprawy zbóż i buraków to prawie
całkowity brak pożytku.
W
jaki sposób poprawić pożytki dla pszczół?
Aleja lipowa
Starajmy
się zatem wzbogacać pożytki siejąc lub sadząc rośliny miododajne w pobliżu
pasiek i wszędzie tam gdzie to jest możliwe . Nie wycinajmy bezmyślnie drzew i
krzewów miododajnych , co jest czynione nagminnie , zwłaszcza na poboczach dróg
ale i nie tylko .
Wycięta lipa
Pszczelarze nie powinni liczyć tylko na przypadkowe źródła
pożytków i sam starać się powiększać swoja bazę roślin miododajnych . Przy
poszerzaniu pożytków dla pszczół pszczelarz powinien się zapoznać z terminami
kwitnienia pożytków , aby okres kwitnienia nowych pożytków nie pokrywał się w
czasie z już kwitnącymi . Celem jest zapewnienie pszczołom jak najdłuższego i
wydajnego czasu występowania pożytku , czyli na miarę możliwości przez cały
sezon pasieczny .
Robinia akacjowa (akacja)
Rośliny
miododajne są to te rośliny , które dostarczają pszczołom oraz innym owadom
nektaru , pyłku lub spadzi np. :
rośliny
jednoroczne : facelia błękitna , gorczyca biała , nostrzyk biały jednoroczny ,
kolendra siewna , pszczelnik mołdawski , niecierpek Roylego
dwuletnie : nostrzyk biały , nostrzyk żółty , żmijowiec pospolity , rezeda żółtawa , przegorzan , dzwonek wielkokwiatowy , ostrzeń pospolity , dzięgiel lekarski
byliny : trojeść amerykańska , przegorzan węgierski , kocimiętka naga i cytrynowa , lebiodka pospolita , szałwia okółkowa , mięta nadwodna , kłosowiec fenku łowy , jasnota biała , serdecznik kosmaty , szanta pospolita , farbownik lekarski , mikołajek płasko listny , ślazówka turyńska , nawłoć późna , rozchodnik okazały
krzewy : mieszańce wierzby iwy , irga błyszcząca , irga lśniąca , irga czarna , klon Ginnala , klon tatarski , kruszyna pospolita , suchodrzew Maacka , parczelina trójlistna , koluetka południowa , oliwnik wąskolistny
drzewa : lipa , robinia akacjowa (akacja) , klon zwyczajny , klon jawor , jodła , świerk , modrzew , czeremcha amerykańska , korkowiec amurski , katalpa żółto kwiatowa , ewodia aksamitna oraz mieszańce wierzby iwy . Bardzo ważną grupę stanowią drzewa i krzewy owocowe np. jabłoń , grusza , śliwa , wiśnia , czereśnia , agrest , malina, porzeczka , pigwa itp.
Wydajność
miodową roślin można odczytać z tabel , które publikowane są w literaturze
pszczelarskiej . Wielkość ta podawana jest zwykle w kg/ha . Trzeba jednak umieć
odpowiednio ją interpretować . Jeżeli na przykład dla rzepaku podawana jest
wydajność 100 kg/ha , nie znaczy to wcale , że taką ilość miodu z tej
powierzchni pszczoły są w stanie zebrać . Ilość miodu wytworzonego przez
pszczoły jest na ogół kilkakrotnie mniejsza niż podana wydajność miodowa roślin
, a czasami równa zeru . Przyjmuje się , że pszczoły wykorzystują jedynie około
65% zasobów surowca miodowego (nektaru) . Uwarunkowane jest to wieloma
czynnikami . Część nektaru z kwitnących roślin pobierają też inne owady , część
ulega wypłukaniu przez deszcze lub wysuszeniu (słońce , wiatr) pewien procent
nektaru pszczoły wykorzystują na własne potrzeby życiowe .
Bezmyślnie okaleczone lipy
Niestety
, mało zróżnicowana i uboga baza pożytków bezdyskusyjnie wpływa na rodziny
pszczele , przez co pszczoły mają osłabioną odporność , a także prawdopodobnie
jest jedną z bocznych przyczyn znikania pszczół , tzw. syndromu pustego ula .