MIKROFAUNA I MIKROFLORA
W PASIECE
Mikrofauna i mikroflora w pasiece jest niezwykle bogata
pod względem zarówno ilościowym, jak i jakościowym. Występują w niej bakterie
, grzyby , wirusy , pierwotniaki , roztocze . Skład tej mikroflory nie jest jednak
stały, ponieważ kształtuje go szereg czynników takich , jak: położenie
geograficzne terenu , na którym umiejscowiona jest pasieka , rodzaje roślin
występujących w pobliżu pasieki, gatunki zwierząt hodowanych lub dziko
żyjących w rejonie pasieki . Niebagatelny wpływ na mikroflorę pasieczną
wywiera również przebieg pogody oraz skład mikrobiologiczny wody obecnej w
środowisku a pobieranej przez pszczoły. Mikroflora samej pszczoły również nie
jest stała i zależy od: stanu fizjologicznego pszczoły, stadium rozwoju
(larwa, przed-poczwarka, poczwarka, owad dorosły), ale również od kasty
pszczelej, ponieważ inną mikroflorę będzie posiadała pszczoła robotnica, inną
truteń a inną matka (królowa).
Niewątpliwie mikroflorę pasieczną można podzielić na dwie
główne grupy: organizmy szkodliwe (patogenne dla pszczoły) oraz
mikroorganizmy pożyteczne. Odrębną grupę stanowiły będą mikroorganizmy
względnie obojętne dla pszczół lub takie, których znaczenia jeszcze dokładnie
nie poznano. Z pewnością najlepiej
poznano do tej pory mikroflorę szkodliwą , chorobotwórczą dla pszczół oraz
wyrządzającą straty w miodzie i pyłku.
Nie sposób wymienić tu wszystkich patogennych gatunków , niemniej
jednak w obrębie tej grupy znajdziemy między innymi wirusy wywołujące takie
schorzenia jak: choroba woreczkowa , ostry, chroniczny i powolny paraliż
pszczół , deformacja skrzydełek czy choroba czarnych mateczników. Do chorób
wywołanych przez bakterie zaliczyć możemy: zgnilec amerykański i europejski ,
rozproszkowanie czerwia oraz różnego rodzaju posocznice. Również wśród grzybów mikroskopowych
znajdziemy gatunki szkodliwe , wywołujące między innymi: grzybicę
otorbielakową , grzybicę kropidlakową , drożdżyce , trichodermozę . Wśród
chorób wywołanych przez roztocze na szczególną uwagę zasługuje warroza ( Varroa destructor),
natomiast chorób wywołanych przez pierwotniaki , choroba zarodnikowcowa.
Wiele uwagi poświęca się w dzisiejszych czasach CCD. Nie jest to jakiś konkretny patogen , choć
naukowcy za głównego winowajcę CCD uznają obecnie izraelski wirus paraliżu .
Wszystko wskazuje jednak na to , że jest to zespół czynników wywołujących
masowe ginięcie pszczół. Bez wątpienia czynnikiem nasilającym ten syndrom
jest obecność w środowisku neurotoksyn , których głównym źródłem są
pestycydy. Neurotoksyny upośledzają
zdolność uczenia się i zapamiętywania informacji przez pszczoły oraz
uszkadzają ich system odpornościowy. Zjawisko CCD pogłębiane jest dodatkowo
przez stres wywołany działalnością człowieka (urbanizacja , przemysł) i
wprowadzanie do środowiska związków , które prawie nie ulegają biodegradacji.
Naukowcy badający przyczyny CCD
wykryli w pyłku pszczelim kilkaset toksycznych związków , których głównym
producentem jest człowiek. To swego
rodzaju cud , że pszczoły pomimo tak dużego skażenia środowiska jeszcze do
tej pory zupełnie nie wyginęły. Do
czynników wywołujących CCD naukowcy zaliczają również zbyt jednostronną dietę
pszczół , wynikającą z monokulturyzacji upraw rolniczych i niszczenia
naturalnych , bogatych w zioła pożytków. Obecnie uważa się, że problem z CCD jest o
wiele bardziej poważny niż globalne ocieplenie klimatu , ponieważ jak wiadomo
pszczoły zapylają trzy czwarte roślin stanowiących pożywienie dla ludzi i
zwierząt. Problem z brakiem pszczół jest na tyle poważny , że w niektórych
rejonach Chin ludzie zastępują pszczoły , dokonując sztucznego zapylenia. Zbierają pieczołowicie pyłek z roślin ,
suszą go , po czym nakładają miotełkami na każdy kwiat drzewa z osobna .
Do informacji dotyczących szkodliwej mikroflory pasiecznej
należy dodać , że w zdrowej rodzinie pszczelej , w której wszelkie procesy
zachodzą prawidłowo , część mikroflory szkodliwej jest naturalnie obecna
(bądź to w formie przetrwalnej , bądź wegetatywnej) , ale powoduje
wystąpienie objawów chorobowych dopiero wtedy , kiedy odporność rodziny jako
całości zostanie zachwiana (obniżenie
temperatury, stres). Wrota szkodliwych
mikroorganizmów są różne ,wiele z nich występowało zawsze i będzie
występowało , natomiast na pewno powinniśmy bać się nowych mikroorganizmów ,
które dopiero powstają w środowisku , jako odpowiedź na nadmierne stosowanie
środków chemicznych. Między innymi z
tego właśnie względu stosowanie farmaceutyków w obrębie pasieki powinno być
ograniczane , gdyż może powodować powstawanie szczepów odpornych na leki.
Całą mikroflorę ula i rodziny jako całości kształtują dwa
główne czynniki: pierwszy z nich , to specyficzny sposób zachowania się
pszczół , zwany odpornością behawioralną. Polega on na ty, że pszczoły poprzez
wykonywanie różnych zabiegów nie dopuszczają do nagromadzania się mikroflory
w ulu. Do zachowań tych możemy
zaliczyć: oczyszczanie plastrów i utrzymywanie czystości , wykrywanie i
usuwanie chorych i martwych osobników , samooczyszczanie mechaniczne powłok
ciała , taniec oczyszczający i oczyszczanie grupowe (ma to szczególne
znaczenie w usuwaniu pasożytów). Drugi
czynnik ograniczający rozwój mikroflory w ulu , to występowanie substancji o
działaniu anty-drobnoustrojowej . Bez wątpienia na pierwszym miejscu należy
wymienić kit pszczeli , zwany również propolisem , w którego skład wchodzą
żywice roślinne , wosk, pyłek i wydzielina gruczołów pszczół . Substancja ta
wykazuje silne działanie bakteriobójcze (w niższych stężeniach również
bakteriostatyczne) w stosunku do wielu mikroorganizmów chorobotwórczych
(bakterii , grzybów i wirusów). Możemy
tu wymienić choćby kilka z nich:
Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergillus,
Toxoplazma gonidii. Propolis
służy pszczołom do: wygładzania wewnętrznej powierzchni ula (impregnacja
ścian) , zatykania otworów i szczelin , regulacji wejść , balsamowania
uśmierconych w ulu napastników , szczególnie gryzoni , których z racji ich
dużej wagi nie są w stanie wynieść poza ul. W konsekwencji zabalsamowane ciało np. myszy
nie gnije ale mumifikuje się . Ponadto pszczoły wyściełają propolisem komórki
przed złożeniem jaja przez królową , a przed wejściem do ula każda pszczoła
korzysta z wycieraczki propolisowej . Duże skoncentrowanie propolisu w przestrzeni
ula oraz unoszące się jego lotne składniki powodują , że w prawidłowo
działającej rodzinie nie ma prawa rozwijać się mikroflora patogenna (za
wyjątkiem bezwzględnych patogenów) a i mikroflora pożyteczna też z trudem się
rozwija (poza niektórymi bakteriami kwasu mlekowego i drożdżami).
Mikroflora organizmu pszczoły jest zależna od wielu
czynników. Okrywa ciała pszczoły jest
na tyle specyficznie zbudowana , że nie zaprasza mikroorganizmów. Zawiera dwa ważne składniki: kutykulinę i
chitynę , które są związkami bardzo trudnymi do rozłożenia przez mikroflorę. Również budowa układu pokarmowego nie
ułatwia rozwoju mikroorganizmom , ponieważ wyściółka jelita przedniego i
tylnego zawiera wspomnianą już chitynę . Jelito środkowe chronione jest przez
błonę perytroficzną , która stanowi barierę mechaniczną i fizjologiczną dla
szkodliwej mikroflory . W środowisku jelita specyficzne warunki biochemiczne
(pH, obecność enzymów trawiennych , fitoncydów , potencjał redoks) nie
pozwalają na nagromadzanie się mikroflory. Doświadczenia wykazały, że zapodanie pewnych
potencjalnych patogenów bezpośrednio na oskórek lub wprowadzenie ich wraz z
pokarmem nie wywołuje zakażenia . Dopiero wprowadzenie tychże patogenów
bezpośrednio do hemolimfy wywołuje posocznicę , prowadzącą do śmierci owada .
Wśród linii obrony przeciwzakaźnej pszczoły miodnej wyróżnić można: bariery
anatomiczno-fizjologiczne , mechanizmy aktywne w jamie ciała , odporność
nabytą oraz odporność kolonijną i sekręcyjną.
Specyficzne struktury anatomiczne , właściwości
fizjologiczne oraz odczyny obronne czerwia i pszczół powodują , że owady te
są niezwykle odporne na zakażenia.
Istotnym składnikiem układu pokarmowego pszczół jest
mikroflora pożyteczna , która stanowi jednocześnie kolejny element obrony
organizmu pszczelego . W środowisku układu pokarmowego , szczególnie w
obrębie błony perytroficznej , rozwijają się mikroorganizmy , które konkurują
z potencjalnymi patogenami o pożywienie (kompetycja pokarmowa) oraz o
przestrzeń (antybioza bakteryjna). Do
mikroorganizmów najliczniej zasiedlających układ pokarmowy pszczół zaliczamy
bakterie kwasu mlekowego. Właściwości
obronne tych pożytecznych bakterii związane są z wytwarzaniem przez nie
związków o działaniu antydrobnoustrojowym. Do związków tych zaliczyć możemy
bakteriocyny, między innymi nizynę ,
która hamuje rozwój wielu gatunków bakterii z rodzaju Staphylococcus, Streptococcus, Lactobacillus, Micrococcus, Listeria. Kolejnym
związkiem wytwarzanym przez bakterie kwasu mlekowego jest nadtlenek wodoru ,
który stanowi ważny czynnik warunkujący trwałość miodu i pierzgi oraz jest
(obok kwasu 10-hydroksy-D-decenowego) głównym czynnikiem bakteriobójczym
występującym w mleczku pszczelim . Ponadto bakterie kwasu mlekowego
wytwarzają kwasy organiczne (głównie mlekowy) , które obniżają pH treści
jelit , stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów . Ważną
cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów
poprawiających strawność pokarmu . W tym miejscu warto wspomnieć, że naukowcy
poszukujący przyczyny CCD zauważyli w treści jelit padłych pszczół zupełnie
nie przetrawiony pyłek (pokarm) , co może wskazywać na brak pożytecznej
mikroflory w ich układzie pokarmowym . Można więc wnioskować, że jedną z
przyczyn CCD może okazać się brak bakterii kwasu mlekowego w organizmie
pszczoły (wyjałowienie) , wywołany poborem ze środowiska związków
ograniczających rozwój mikroflory ( antybiotyki , pestycydy).
Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w
środowisku pasiecznym bez wątpienia zaliczyć należy fermentację pierzgi .
Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół , powstający z pyłku kwiatowego
zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek
w komórkach plastra i ubijają go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych
przestrzeni (tlen mógłby zakłócać proces fermentacji). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego
uszkadzają osłonkę pyłku , uwalniając tym samym białko . Tylko dzięki temu
pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w
pyłku . Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów
smakowych pierzgi , gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują
związki zapachowo-smakowe : diacetyl , acetoinę , aldehyd octowy. Dzięki
wytwarzaniu przez bakterie kwasów organicznych pH pierzgi obniża się do ok.
czterech , co wraz ze wspomnianym nadtlenkiem wodoru wpływa na trwałość
pokarmu pszczelego . W obrębie układu pokarmowego bakterie kwasu mlekowego
wykazują jeszcze jedną istotną cechę : rozkładają niepożądane składniki
pożywienia . Dzięki temu pszczoła jest w stanie przetrwać pewne niskie
stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego
środowiska.
Do preparatów posiadających obecnie najszersze spektrum
bakterii probiotycznych (z dużym udziałem bakterii kwasu mlekowego) zaliczyć
można probiotyczną kompozycję pożytecznych mikroorganizmów. Preparat ten można zastosować jako dodatek
do syropu wodno-cukrowego oraz do wody. Wielu pszczelarzy stosuje go również do
higienizacji uli i narzędzi do pracy w pasiece . Doświadczenia przeprowadzone
dowodzą , że zastosowanie probiotycznej kompozycji pożytecznych
mikroorganizmów w znacznym stopniu wpływa na ograniczenie chorób i upadków
oraz poprawę kondycji rodzin pszczelich .
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz