Naturalne środki lecznicze
stosowane w pszczelarstwie .
Naturalne środki lecznicze odnalazły
swoje zastosowanie nie tylko w profilaktyce i leczeniu chorób ludzi , ale
również i zwierząt , w tym pszczół . Do naturalnych produktów leczniczych , bez
zawartości substancji chemicznych dla pszczół zalicza się rozmaite zioła i
olejki eteryczne .
Przegląd naturalnych środków
antyseptycznych i leczniczych stosowanych w pszczelarstwie .
Olejki:
Rozmarynowy,Tymiankowy , Szałwiowy, Cytrynowy,Kminkowy, Żywokostowy, Mięty
Pieprzowej
Olejki odnalazły swoje zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu pszczół z
warrozy, grzybicy czy choroby woreczkowej .
Olejki eteryczne są również używane
do uspokajanie pszczół , poddawania matek , zganiania ich z korpusów z miodni
itp. .
Olejek Cynamonowy
Skutecznie zwalcza i zapobiega
Zgnilcowi Amerykańskiemu i Europejskiemu (kiślicy )
Tymianek
Ma właściwości bakteriobójcze , jest stosowany
jako olejek na zwalczanie roztoczy a zwłaszcza warrozy (zawiera tymol) .
Kobylak
(szczaw pospolity)
Jako zioło stosuje się do zakarmiania
jesiennego i oprysku chorych rodzin do leczenia nosemozy i choroby majowej ( biegunek ).
Kora Dębu
Jej wywar stosowany jest do karmienia zimowego
a także do wiosennego pobudzania czerwienia u matek , stosowany także przy
nosemozie Ceranea .
Wrotycz pospolity
(ziele Matki Boskiej)
Zwalcza warrozę , przed zabiegiem
dennicę należy wyścielić białą kartką posmarowaną olejem jadalnym . Wrotycz
musi być wysuszony , do podkurzacza dodaje się i spala całe łodygi i kwiaty.
Odymiać pszczoły normalnie w czasie zwykłego przeglądu , bądź przez otwór
wylotowy tak jak w przypadku mięty pieprzowej . ( Można łączyć te zioła.)
Czosnek pospolity (Allium
sativum)
Wykorzystujemy cebule (główki czosnku).
Działanie: stymulacja rodzin pszczelich, zwiększenie odporności na choroby
pszczół, profilaktyka nosemozy i grzybicy.
Sposób użycia: 200 g czosnku zalać 0.5 litra spirytusu 70% lub wódki. Postawić
w ciemnym miejscu na 14 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć.
Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. W tym
samym czasie sporządzić również roztwór spirytusowy propolisu w proporcji
20 g propolisu na 0.5 litra spirytusu 70 % i odstawić na 14 dni,
co jakiś czas wstrząsając. Następnie przefiltrować i zlać do butelek.
Oba wyciągi mieszamy w równych ilościach i podajemy pszczołom
w ilości 1 ml na 0.5 l syropu wiosną przez okres siedmiu dni.
W celach profilaktycznych , pszczołom można również podawać sam wyciąg
z czosnku lub propolisu . Powyższy wyciąg można również podawać
do poidła słoikowego wczesną wiosną .
Skrzyp polny (Equisetum
arvense)
Wykorzystujemy ziele skrzypu.
Działanie: leczenie grzybicy pszczół i profilaktyka.
Sposób użycia: 200 g świeżego skrzypu zalać 3 litrami wrzącej wody.
Odstawić na 1 godzinę do naciągnięcia . 50 ml naparu dajemy do 1
litra syropu . Odwarem skrzypu można również karmić pszczoły przed zimą .
Huba drzewna
Dym z huby brzozowej jest bardzo aromatyczny . Istnieją opinie , że pomaga on
zwalczać warrozę . Nie ma do końca pewności , tradycyjnie na dennicę ula
powinna powędrować biała kartka z olejem . Hubę dodajemy do żarzącego się
próchna w podkurzaczu . Nie wdychać dymu .
Mięta pieprzowa
Stosuje się ją do leczenia rodzin pszczelich
porażonych varrozą , odymiamy ziołami uzyskanymi z mięty pierzowej rumianku i
eukaliptusa jako mieszanka , lub każdym indywidualnie . Wysuszone zioła spalamy
w podkurzaczu i odymiamy przez otwór wylotowy odymianie przerywamy w chwili
wydostawania się dymu z pod powałki czynność tą powtarzamy 4-krotnie co pięć dni.
Olejek z wyciągu mięty pieprzowej , wykorzystujemy przy zwalczaniu choroby
woreczkowej i grzybicy w rodzinach pszczelich . Olejek lub wyciąg z mięty
pieprzowej dodajemy do syropu lub ciasta cukrowo- miodowego . W ilości 1 cm3 na
jeden litr syropu lub 1 kg ciasta.
Żywokost
Jako zioło i olejek eteryczny , tak jak
tymiankowy , cytrynowy , cynamonowy i kminkowy posiada właściwości
bakteriobójcze i bakteriostatyczne wszystkie wspomniane olejki stosowanie są
przy zwalczaniu chorób pszczelich jak: choroby grzybicze , nosemoza , zgnilec
amerykański , choroba woreczkowa i warroza . Stosuje się do oprysku rzadkim
syropem w stosunku 1 do 1 na każdy litr 1 cm3 lub do zakarmiania zimowego na
każdy litr syropu 1 cm3 . A także do odparowania na dennicy 1 cm3 co trzy dni .
Bagno zwyczajne
Wykorzystujemy łodygi bez liści z pączkami kwiatowymi.
Działanie: warrozobójcze.
Z suszonych łodyg sporządzamy napar. 50 g ziela zalewamy 1 litrem wrzącej
wody i odstawiamy do naciągnięcia na okres 2-3 godzin .
Otrzymanym wyciągiem opryskujemy pszczoły na plastrach .
UWAGA Bagno zwyczajne jest rośliną częściowo
chronioną w Polsce a zarazem trującą dla człowieka.
Aloes zwyczajny (Aloe
barbadensis)
Wykorzystujemy sok ze świeżych liści .
Zwiększa odporność pszczół i posiada właściwości antyseptyczne .
Sok ze świeżych liści natychmiast po wyciśnięciu dodajemy do syropu
cukrowego w ilości 5-10 ml na 1 litr syropu lub 0.5 kg ciasta
miodowo-cukrowego .
Brzoza brodawkowata (Betula
pendula)
Wykorzystujemy pączki brzozy zbierane wiosną przed rozwinięciem się liści .
Liście zbieramy wiosną w czasie kwitnienia a sok z brzozy
w czasie puszczania soków .
Aktywizuje pracę robotnic i czerwienie matek . Wykazuje działanie
przeciwbakteryjne , przeciwgrzybiczne , jako odżywka witaminowa .
Z pączków brzozy sporządzamy odwar. 50 g suszonych, rozdrobnionych pączków
zalewamy 1 litrem wody i powoli ogrzewamy na łaźni wodnej przez
ok. 30 minut nie doprowadzając do wrzenia . Odstawiamy z ognia
i pozostawiamy do ostygnięcia . Pszczołom podajemy 30-50 ml odwaru
na 1 litr syropu cukrowego . Z liści sporządzamy napar 50 g liści
zalewamy 1 litrem wrzątku i odstawiamy do naciągnięcia
na 3-5 godzin . Pszczołom podajemy 100 ml na 1 litr syropu cukrowego .
Świeży sok brzozowy podajemy w ilości 20-30 ml na 1 litr syropu lub
0.5 kg ciasta miodowo-cukrowego.
Dziurawiec zwyczajny (Hypericu
perforatum)
Wykorzystujemy szczytowe partie ziela zbierane w czasie kwitnienia
w lipcu i sierpniu.
Działanie: Antyseptyczne, przeciwzapalne, wzmacniające. Wykazuje działanie rozkurczowe żołądkowe ,
przyśpiesza trawienie pyłku pszczelego , działa łagodząco na układ trawienny . Sporządzamy napar z suszonego ziela. 50 g suszu zalewamy 1 litrem
wrzącej wody . Odstawiamy do naciągnięcia na 2-5 godzin . Podajemy
50-100 ml na 1 litr syropu .
Melisa lekarska (Melissa
officinalis)
Wykorzystujemy pędy razem z kwiatami. Zbiór w czasie kwitnienia .
Działanie: ogólno wzmacniające, antyseptyczne .
Z suszu sporządzamy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody .
Odstawiamy na 3-5 godzin do naciągnięcia . Podajemy w ilości
50-100 ml na 1 litr syropu . UWAGA Melisa lekarska powinna być uprawiana
przez każdego pszczelarza w pobliżu pasieki . Pszczoły bardzo lubią zapach
melisy i stąd od wielu lat jest używana przez pszczelarzy
do nacierania rąk przed pracą w pasiece , do nacierania rojnic
oraz uli w których mamy osiedlić pszczoły .
Pokrzywa zwyczajna (Utrica
dioica)
Wykorzystujemy górne części pędów razem z liśćmi . Zbiór wczesną wiosną
do chwili kwitnienia i początku kwitnienia .
Działanie: ogólnowzmacniające , antyseptyczne
, dostarczające witamin , mikro- i makroelementów .
Z suszu robimy napar. 20 g suszu zalewamy 1 litrem wrzątku ,
odstawiamy do naciągnięcia na czas 4-6 godzin . Pszczołom dajemy
w ilości 100 ml naparu na 1 litr syropu . Można też dodawać świeży
syrop z pokrzywy do syropu cukrowego w ilości 5-10 ml
na litr lub 0,5 kg ciasta miodowo-cukrowego .
Bylica piołun (Artemisia
absinthium)
Wykorzystujemy górne części pędów razem z kwiatami . Zbiór w okresie
kwitnienia .
Działanie: wzmacniające , odkażające , metaboliczne , dostarczające soli
mineralnych i witamin .
Jako wywar z ziół stosowany przy biegunkach i
nosemozie wspomaga zwalczanie varrozy , stosuje się go do zakarmiania zimowego
lub oprysk rzadkim syropem chorych rodzin .
Z suszu sporządzamy napar. 29 g rozdrobnionego surowca zalewamy
1 litrem wrzątku . Pszczołom podajemy w ilości 30-50 ml na litr
syropu .
Środek Egipski
Substancja czynna :kwas cytrynowy , cytrusowe
olejki eteryczne (postać : ciecz do zakraplania uliczek).
Nowy lek , skuteczny w ok. 86% . Przebadany w Egipcie .
Należy wymieszać ze sobą wyciśnięty sok z cytryny (limonki) i syrop cukrowy ( 1
kg/1litr ) w stosunku 1:1 .
Dla przykładu 200g soku z 200g syropu .
Należy polewać przygotowanym preparatem uliczki międzyramkowe ( 5-10 ml na
uliczkę ).
Tatarak zwyczajny (Acorus
calamus)
Wykorzystujemy kłącze tataraku , które zbieramy późną jesienią i suszymy .
Działanie : aktywizuje pracę robotnic i czerwienie matki . Posiada
właściwości antyseptyczne i wzmacniające .
Jedną łyżkę stołową rozdrobnionego , suszonego kłącza tataraku zalewamy
w termosie 2 szklankami wrzątku i zostawiamy
do naciągnięcia na 24 godziny . Dajemy pszczołom wczesną wiosną
po jednej łyżce stołowej na litr syropu .
Babka lancetowata (Plantago
lanceolata)
Wykorzystujemy liście ze zbioru w czasie kwitnienia .
Działanie: odtruwające i antyseptyczne .
Sporządzamy napar. 50 g rozdrobnionego suszu zalewamy 1 litrem wrzącej
wody . Pod przykryciem pozostawiamy do naciągnięcia przez okres 3-5 godzin
. Pszczołom dajemy 100 ml na 1 litr syropu lub 0.5 kg ciasta
miodowo-cukrowego . Można podawać również świeży sok z liści w ilości
5-10 ml na 1 litr syropu lub 0.5 kg ciasta miodowo-cukrowego .
Borówka czarna (Vacinium
vitis idaea)
Wykorzystujemy liście borówki które zbieramy wczesną wiosną po stopnieniu
śniegu .
Działanie: antyseptyczne , przeciwzapalne , przeciwbiegunkowe , odtruwające ,
odżywka witaminowa .
Sporządzamy napar z suszonych , rozdrobnionych liści . 50 g suszu zalewamy
1 litrem wrzącej wody i zostawiamy na 4-5 godzin w termosie
. Podajemy 50-100 ml naparu na 1 litr syropu cukrowego .
Chmiel zwyczajny (Humulus
lupulus)
Wykorzystujemy szyszki prawie dojrzałe , które zbieramy jesienią .
Działanie: odtruwające , antyseptyczne , pobudzające rozwój .
Z suszonych , rozdrobnionych szyszek sporządzamy napar . 50 g suszu
zalewamy 1 litrem wrzącej wody . Zaparzać najlepiej w termosie
i odstawić na 5-6 godzin . Podajemy 50 ml naparu na 1 litr
syropu .
Głóg jednoszyjkowy (Crataegus
oxyacantha)
Wykorzystujemy owoce , które zbieramy jesienią w czasie dojrzewania .
Działanie: Aktywizują pracę robotnic , czerwienie matek , zwiększają odporność
na choroby , odżywka witaminowa .
50 g suszonych rozdrobnionych owoców zalewamy 1 litrem wrzącej wody ,
najlepiej w termosie . Pozostawiamy na 2-5 godzin
do naciągnięcia . Podajemy rodzinom pszczelim w ilościach 50-100 ml
na 1 litr syropu .
Koniczyna czerwona (Trifolium
incarnatum)
Wykorzystuje się główki kwiatostanów i górne liście . Zbiór w okresie
kwitnienia Działanie: ogólno wzmacniające , antyseptyczne , odtruwające .
Z suszu robimy napar. 50 g suszu zalewamy 1 litrem wrzącej wody
i pozostawiamy do naciągnięcia na 2-3 godziny . Pszczołom
podajemy w ilości 50 ml na 1 litr syropu .
Krwawnik pospolity (Achillea
millefolium)
Wykorzystujemy górne części roślin w okresie kwitnienia .
Działanie: Wzmacniające , pobudzające wiosenny rozwój rodzin , antyseptyczne .
Z suszonych rozdrobnionych części roślin sporządzamy napar . 50 g suszu
zalewamy 1 litrem wrzątku i pozostawiamy na 3-5 godzin
do naciągnięcia . Pszczołom podajemy 50 ml naparu w 1 litrze syropu
cukrowego .
Mniszek lekarski (Taraxacum
officinale)
Wykorzystujemy kwiaty i młode liście zbierane w czasie kwitnienia
oraz korzenie zbierane późną jesienią i wczesną wiosną .
Działanie: ogólnowzmacniające i oczyszczające organizm pszczół .
Z liści i kwiatów sporządzamy napar . 50 g suszu zalewamy
1 litrem wrzącej wody i pozostawiamy do naciągnięcia na 2
do 4 godzin . Z suszonego korzenia sporządzamy odwar . 50 g
suszonego, rozdrobnionego korzenia zalewamy 1 litrem wody . Wolno podgrzewamy
na łaźni wodnej przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia .
Odstawiamy do ostudzenia . Pszczołom podajemy 50 ml naparu bądź odwaru
do 1 litra syropu cukrowego .
Pięciornik kurze ziele (Potentilla
erecta) .
Wykorzystujemy kłącza zbierane późną jesienią , w październiku lub wiosną
przed pojawieniem się liści .
Działanie : Stymulujące pracę pszczół i matki , odtruwające ,
antyseptyczne , przeciwgrzybiczne, przeciwbiegunkowe .
Z wysuszonych i rozdrobnionych kłączy sporządzamy odwar . 20 g zalewamy
1 litrem wrzącej wody i podgrzewamy wolno na łaźni wodnej nie
dopuszczając do wrzenia przez 30 minut . Odstawiamy do ostygnięcia .
Podajemy 50 ml na 1 litr syropu .
Sosna zwyczajna (Pinus
silvestris)
Wykorzystuje się pączki oraz świeże igliwie z młodych gałązek . Pączki
zbieramy wczesną wiosną w okresie nabrzmiewania . Igliwie można zbierać
w ciągu całego roku (zimą posiada najwięcej witamin) .
Działanie: wzmacniające , przyśpieszające wiosenny rozwój pszczół ,
uodparniające na choroby , wzbogacające w witaminy .
Z pączków i igliwia sosny sporządzamy odwar . 20 g rozdrobnionego surowca zalewamy zimną
wodą i podgrzewamy przez 30 minut nie dopuszczając do wrzenia .
Odstawiamy do wystudzenia . Pszczołom podajemy 20-30 ml odwaru na 1
litr syropu cukrowego .
Dzika róża
(Rosa canina)
Wykorzystujemy owoce . Zbiór w okresie dojrzewania - koniec września ,
październik .
Działanie: stymulujące rozwój rodziny pszczelej , dostarczające witamin .
50 g wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalewamy 1 litrem wrzątku
i odstawiamy na 2-4 godziny do naciągnięcia , najlepiej
w termosie . Pszczołom podajemy w ilości 30-50 ml na litr syropu
cukrowego .
Cebula jadalna (Allium
cepa)
1) 30 g rozdrobnionej cebuli zalać 0.5
litrem wrzącej wody w termosie . Odstawić na dwa dni . Wyciąg ten
dodaje się do 3 litrów syropu . Podkarmiamy 4-krotnie co 6 dni
w ilości 500 ml syropu na rodzinę pszczelą .
2) cebulę razem z łupinami zetrzeć
na tarce . Jedną średniej wielkości cebulę dodajemy do 5 litrów
ciepłego syropu , odczekujemy około 1 godziny i podajemy pszczołom
do podkarmiaczek .
3)
cebulę rozcieramy, zalewamy 1 litrem ciepłej wody , słodzimy
i tym roztworem opryskujemy obustronnie pszczoły siedzące
na plastrach a także plastry z czerwiem otwartym . Oprysk powtarzamy
3-4 razy co 4 dni .
Stosowanie ziół można
uważać tylko za zabieg dodatkowy.
Użycie środków chemicznych powinno nadal pozostawać główną metoda walki
zwłaszcza z chorobami zwalczanymi z urzędu. Osobiście radziłbym
traktować te receptury jako poboczne środki wspomagające , nie powinny one
stanowić podstawy w leczeniu danej choroby . Przede wszystkim należy wykonać
zabiegi techniczne , zastosować silniejsze , konkretne środki lecznicze o
profilu chemicznym a dopiero potem wspomagająco wprowadzić podkarmianie bądź
opryski z wykorzystaniem powyższych ziół i olejków . Jak najbardziej polecam dodawanie wywarów
ziół i użycie olejków przy podkarmianiu zimowym , oczyszcza się w ten sposób
organizm pszczoły i wzmacnia bariery odpornościowe .
Właśnie takiego poradnika o ziołach dla pszczół szukałam. Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuń