MLECZKO PSZCZELE I JAD PSZCZELI
Mleczko pszczele służy do karmienia larw pszczół
robotnic i larw trutni w ciągu pierwszych 3 dni życia. W późniejszym
okresie pszczoły te otrzymują pokarm złożony z pyłku kwiatowego i miodu,
natomiast matka pszczela jest karmiona mleczkiem pszczelim w ciągu
całego życia larwalnego, a także w okresie czerwienia czyli składania
jajeczek.
Odżywianie matki pszczelej mleczkiem przez całe życie pozwala na utrzymanie jej witalności i składanie przez nią w sezonie pasiecznym do dwóch tysięcy jajeczek na dobę. Matka żyje 20 razy dłużej niż pszczoły-robotnice, które nie są karmione mleczkiem.
Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół i jest koloidalną mieszaniną zawierającą 60% wody, 19% ciał białkowych, aminokwasy egzogenne, bogaty zestaw witamin z grupy B, w tym, w dużej koncentracji, kwas pantotenowy, który wpływa na długość życia, acetylocholinę, która jest głównym transmiterem impulsów nerwowych i całą gamę biopierwiastków.
Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze. Dobrymi konserwantami są: 40% alkohol etylowy oraz miód. Za korzystne dla diety uważa się spożywanie mleczka pszczelego o 2% stężeniu z miodem lub ziołomiodem. Można taki wyrób przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce bez dostępu światła przez 1 rok.
Odżywianie matki pszczelej mleczkiem przez całe życie pozwala na utrzymanie jej witalności i składanie przez nią w sezonie pasiecznym do dwóch tysięcy jajeczek na dobę. Matka żyje 20 razy dłużej niż pszczoły-robotnice, które nie są karmione mleczkiem.
Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół i jest koloidalną mieszaniną zawierającą 60% wody, 19% ciał białkowych, aminokwasy egzogenne, bogaty zestaw witamin z grupy B, w tym, w dużej koncentracji, kwas pantotenowy, który wpływa na długość życia, acetylocholinę, która jest głównym transmiterem impulsów nerwowych i całą gamę biopierwiastków.
Mleczko pszczele należy przechowywać w niskiej temperaturze. Dobrymi konserwantami są: 40% alkohol etylowy oraz miód. Za korzystne dla diety uważa się spożywanie mleczka pszczelego o 2% stężeniu z miodem lub ziołomiodem. Można taki wyrób przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce bez dostępu światła przez 1 rok.
Mleczko pszczele w komórce matecznej z larwą
DZIAŁANIE LECZNICZE MLECZKA PSZCZELEGO
Schorzenia układu krążenia
Mleczko pszczele zastosowano w leczeniu niektórych schorzeń
serca i naczyń krwionośnych (choroba niedokrwienna serca, miażdżyca i
stany przedzawałowe). Stwierdzono, że mleczko pszczele obniża ciśnienie
krwi do narządów i tkanek. Zaobserwowano jego korzystne działanie przy
niskim ciśnieniu tętniczym. Można przyjąć, że ma ono właściwości
regulujące ciśnienie krwi.
Choroby krwi
Mleczko pszczele stosuje się najczęściej w niedokrwistości z
niedoboru żelaza. Leczy również niedokrwistość maga loblastyczną i
normalizuje skład białkowo-elektrolitowy krwi.
Schorzenia przewodu pokarmowego
Do grupy schorzeń wewnętrznych często leczonych za pomocą
mleczka pszczelego należy choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Mleczko pszczele podaje się w takich przypadkach jako środek wspomagający obok ogólnie stosowanych leków.
Działanie na układ immunologiczny
Mleczko pszczele zaliczone zostało do produktów o nieswoistym
działaniu na organizm człowieka. Jednak ze względu na dużą zawartość
substancji biologicznie czynnych i wielokierunkowe oddziaływanie należy
do wartościowych produktów leczniczych. Najczęściej stosowane bywa
zapobiegawczo oraz do leczenia drobnych dolegliwości, a także do celów
kosmetycznych. Stosowanie preparatów na bazie mleczka pszczelego
wywiera korzystny wpływ na stan psychiczny i fizyczny człowieka.
Stosowane w małych dawkach przez długi okres czasu wykazuje działanie
ogólnie wzmacniające, usuwa zmęczenie, polepsza wzrok, podwyższa
efektywnośc pracy i powoduje przypływ sił życiowych. Polecane jest do
stosowania w stanach wyczerpania nerwowego, bezsenności i zmniejszeniu
sprawności umysłowej. Stosuje sie je z powodzeniem w przypadku braku
łaknienia (anoreksji) i niedożywienia (hipotrofii). Wykazuje wyraźne
działanie immunoderpesyjne. U mężczyzn wzmaga potencję.
Schorzenia innych narządów wewnętrznych
Mleczko pszczele zastosowano w leczeniu stanów zapalnych
wątroby i woreczka żółciowego. Wykazuje ono wyrźne działanie
ochraniające tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi, a także
zapobiega powstwaniu marskości wątroby. Poza tym mleczko pszczele
stosuje sie z powodzeniem w stanach zapalenia trzustki oraz przewlekłej
niewydolności nerek. Stwierdzono, że działa moczopędnie, co jest
szczególnie pomocne przy leczeniu otyłości.
Choroby układu oddechowego
Najczęściej mleczko pszczele stosowane jest do leczenia
egzogennych postaci astmy oskrzelowej (atopowej), stanów zapalnych
oskrzeli. Jest polecane w gruźlicy płuc, zwłaszcza w okresie
rekonwalescencji.
Choroby narządów ruchu
Obiecujące efekty lecznicze otrzymano w przypadku stosowania
mleczka pszczelego w schorzeniach reumatycznych, jak choroba
reumatyczna, reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie
stanów kręgosłupa, choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatyzm
pozastawowy, a także w nerwobólach (rwa kulszowa, lędźwioból), migrenach
oraz bólach pourazowych.
Zastosowanie w geriatrii
Występowanie w mleczku pszczelim dużej liczby
substancji biologicznie aktywnych stwarza wyjątkowo korzystne
możliwości poprawy upośledzonych wiekiem czynności organizmu. Osiągnięto
zadawalające wyniki w leczeniu chorób wieku starczego, m.in.:zespoły
mózgowe, zaburzenia układu nerwowego, choroby serca i naczyń, choroby
kości i złamania, choroby przewodu pokarmowego, zaburzenia w odżywianiu,
nietrzymanie moczu i stolca, stany osłabienia po chorobach zakaźnych i
operacjach.Schorzenia dermatologiczne
JAD PSZCZELI
Jad pszczeli to wydzielina gruczołu jadowego pszczoły,
służy jej do obrony własnej lub rodziny. Pszczoła nie żądli bez
przyczyny - reaguje na nagłe poruszanie się, bieganie w pobliżu pasieki,
intensywne zapachy. W przypadku użądlenia należy żądło natychmiast
zdrapać np. paznokciem, celem uniknięcia przedostania się większej
ilości jadu do organizmu, gdyż mięśnie aparatu żądłowego wyrwanego z
ciała pszczoły drgając pompują jad do ranki powstałej w wyniku
użądlenia. Ujęcie aparatu żądłowego palcami spowoduje wtłoczenie całej
zawartości jadu do ranki.
Reakcja ludzkiego organizmu na jad pszczeli bywa różna i
uzależniona jest od stopnia wrażliwości i ilości wtłoczonego jadu, może
wystąpić złe samopoczucie, omdlenia, wymioty, bóle głowy, opuchlizna. W
celu złagodzenia (zneutralizowania) działania jadu należy użądlone
miejsce potrzeć np. mydłem, sodą oczyszczoną, przekrojoną cebulą,
przekrojonym korzeniem pietruszki, zalecane jest też posmarowanie tego
miejsca miodem . Pszczoła po użądleniu i wyrwaniu żądła ginie .
Pszczoła z wyrwanym żądłem
Przeprowadzone przez naukowców badania jadu pszczelego
doprowadziły do ustalenia, że posiada on właściwości lecznicze i jest
zalecany przy leczeniu schorzeń:
- układu nerwowego
- układu krwionośnego
- układu oddechowego
- ginekologicznych
- reumatycznych
- dermatologicznych
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek terapii należy skonsultować się ze specjalistą apiterapeutą.
Żądło pszczoły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz