PYŁEK PSZCZELI I PIERZGA
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane
przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest
dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i
rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie,
rośliny produkują pyłek w bardzo dużych ilościach. Pyłek
kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm
energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy,
kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z
kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci
uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na
tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim .
Pszczoła z pyłkiem
Pyłek w formie obnóży (pyłek pszczeli)
Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące
potrzeby pokarmowe, oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w
przyrodzie. Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany
miodem. Zakonserwowany pyłek to pierzga .Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez
pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Następnie jest suszony,
zamrażany lub w inny sposób konserwowany. Jest cennym produktem
odżywczym i leczniczym.
Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego.
PYŁEK PSZCZELI PODSTAWOWY SKŁAD :
Białko 24%
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8%
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Białko 24%
Węglowodany 27%
Tłuszcz 4,8%
Fosfor 0,53%
Potas 0,58%
Wapń 0,225%
Magnez 0,148%
Sód 0,044%
Żelazo 140 ppm
Mangan 100 ppm
Cynk 78 ppm
Miedź 14 ppm
Nikiel 4,5 ppm
Tiamina 9,4 ppm
Niacyna 157 ppm
Ryboflawina 18,6 ppm
Pirydoksyna 9 ppm
Kwas pantotenowy 28 ppm
Kwas foliowy 5,2 ppm
Biotyna 0,32 ppm
Witamina C 350 ppm
Karoteny 95 ppm
Witamina E 14 ppm
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka.
W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna,
histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do
12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele
składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono:
potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk,
jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki.
Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których
stwierdzono 42.
Kwasy organiczne - jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Kwasy organiczne - jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim,
szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na
zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
- Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
- wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
- reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
- wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
- działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
- Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
- pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
- ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
- wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
- pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
- Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
- zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
- wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
- wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
- zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
- Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
- stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
- Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
- pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
- wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
- wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
- Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
- jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
- w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
- Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
- wspomaga leczenie silnych zaparć.
- przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
- Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
- w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
- w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
- Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
- Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
- Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
- Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły
pyłek kwiatowy. Spożywana jest przez pszczoły w okresach braku pyłku w
przyrodzie, jesień, późna zima, wczesna wiosna. Pszczoły po
przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają
wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem. W
temperaturze ula ok. 30° C. dochodzi do fermentacji mlekowej pyłku,
zarazem jego zakonserwowania.
Pierzga ma wyższą
wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład
chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości białka, witamin, składników
mineralnych, substancji biotycznych. Podobnie jak pyłek posiada dobre
właściwości lecznicze, odtruwające. Zastosowanie pierzgi jest
analogiczne jak pyłku.
Pierzga w plastrze pszczelim .
STOSOWANIE PYŁKU PSZCZELEGO
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½
godz. przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem,
mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem
dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
- Dawki dzienne:
- dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
- dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
- dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
- Kuracje pyłkowe
- jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
- wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz