PRODUKTY PSZCZELE
Wykorzystywanie przez człowieka produktów pszczelich, nie tylko w
postaci artykułów żywnościowych, ale przede wszystkim jako leków
stosowanych w różnego rodzaju dolegliwościach jest znane i
udokumentowane już od wieków.
Miód pszczeli jest jednym z najcenniejszych produktów pszczelich,
które człowiek wykorzystuje dla swojej biologicznej egzystencji.
Definicje miodu proponowane przez wielu autorów, określają ten
biopreparat w sposób bardzo różnorodny. Miód jest produktem
wytwarzanym z nektaru i spadzi.Miód zawiera w swym składzie związki organiczne i nieorganiczne rozpuszczone w wodzie, przy czym podłoże wodne nie może przekroczyć 10% ogólnej zawartości. W sensie fizycznym miód jest gęstą, ciągliwą cieczą o różnej barwie, swoistym zapachu i słodkim smaku. Jest on stosunkowo mało odporny na wyższe temperatury, a zwłaszcza jego część enzymatyczna, która już w temperaturze 50 stopni inaktywuje się i traci swe właściwości biologiczne.
Bardzo ważnym biologicznie składnikiem miodu oprócz węglowodanów, witamin i mikroelementów są enzymy. Pod tym pojęciem rozumiemy swoiste białko w tym przypadku produkowane przez pszczoły białko zwierzęce. Rola tych związków jest bardzo znacząca gdyż oprócz aktywowania reakcji biochemicznych, mogą one pełnić rolę sustancji neutralizujących lub wiążących toksyny wprowadzone do organizmu. Enzymy także wpływają na przemianę materii lub biorą w niej bezpośredni udział.
Do najważniejszych enzymów zawartych w miodzie zalicza się alfa-amylazę, beta - amylazę, kalalazę, fosfatazę kwaśną, beta - fruklofurauozydozę (sacharozę) oraz reduktazę tetrazolową - appazę, ponadto maltazę i melecytazę.
Do bardzo cennych składników miodu, z, punktu widzenia ich działania leczniczego, należą zawarte w miodzie makroelementy i mikroelementy, z których najważniejsze to: żelazo, magnez, mangan, kobalt.
Najbardziej znaną właściwością miodu, prócz wartości odżywczej, jest jego działanie bakteriostatyczne, znane od najdawniejszych czasów, a obecnie coraz częściej podkreślane w wyniku obserwacji doświadczeń klinicznych. Spośród działań biotycznych na pierwsze miejsce wybija się jego korygujący wpływ na metabolizm komórkowy i układowy. Podkreśla się jego oddziaływanie przeciw bakteryjne, zarówno na bakterie Gram "+" i Gram "-". Trzecią właściwością jest działanie, detoksykujące, czyli neutralizujące niektóre toksyny i ich pochodne znajdujące się w organizmie człowieka.
Miód oddziałuje również, na układ immunologiczny człowieka wpływając na odporność organizmu, podnosząc jego siły obronne w stosunku do czynników chorobotwórczych, jak i niektórych toksyn pochodzących z zanieczyszczeń chemicznych środowiska. Należy przypuszczać, że mechanizm przeciwbakteryjnego działania miodu jest dość złożony i polega m.in. na wpływie poszczególnych związków. Jednak najważniejszą cechą, którą ma miód w porównaniu z innymi lekami przeciwbakteryjnymi, jest jego działanie zapobiegawcze. Podstawowymi związkami w składzie chemicznym miodu są cukry proste: glukoza i fruktoza, które występują w postaci roztworów nasyconych. Wchłanianie miodu w przewodzie pokarmowym odbywa się w górnej jego części, z pominięciem procesów pośrednich, trawiennych, gdyż zawarte cukry są w pełni przyswajane. Wskutek dużej zawartości glukozy, fruktozy niezbędnych w procesach odtruwających miód stanowi w tym przypadku nie tylko środek odżywczy, ale jest biopreparatem, mającym duże znaczenie w profilaktyce ekologicznej, gdyż chroni organizm człowieka przed zgubnym działaniem toksyn pochodzących z zanieczyszczeń chemicznych środowiska. Wskutek wiązania toksyn zmniejsza się m.in. działanie toksyczne alkoholu, nikotyny, a nawet takich używek, jak mocna kawa czy herbata. Bardzo ważna rolę odgrywa spożywanie miodu przez ludzi narażonych, z tytułu wykonywanego zawodu lub zamieszkania, na działanie skażeń chemicznych pochodzenia środowiskowego, a więc mieszkańców wielkoprzemysłowych aglomeracji miejskich . Przede wszystkim chodzi o ludzi narażonych na szkodliwy wpływ metali ciężkich, a zwłaszcza ołowiu. Są to: pracownie zatrudnieni przy wyrabianiu rud, w hutnictwie i rafineriach ołowiu, przy produkcji akumulatorów, przy złomowaniu i spawaniu statków, przy produkcji etyliny, farb, lakierów i innych alkilowych związków ołowiu.
U tych ludzi duże stężenie ołowiu we krwi powoduje zmniejszenie zawartości jonów żelaza i magnezu. Miód natomiast zawiera w swym składzie stosunkowo duże ilości tych pierwiastków, np. odmiany późne zawierają w 100 g aż 1.45 mg żelaza, i to w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm.
Z powyższych względów obecność tych elementów wzmaga procesy odtruwające, uwarunkowane obecnością cukrów prostych.
Miód w swej podstawowej postaci powinien znaleźć zastosowanie jako środek odżywczy, zapewniający człowiekowi dostarczenie odpowiedniej ilości biopierwiastków.
Warto również zwrócić uwagę na zależność wielu mechanizmów immunologicznych od obecności biopierwiastków w miodzie. Aktywatorami tych procesów są jony wapnia, magnezu, kobaltu, manganu. Również pobudzenie metabolizmu komórkowego leży prawdopodobnie u podstaw zjawiska aktywacji układu immunologicznego, wyrażającej się pobudzeniem aktywności fagocytarnej, zwiększeniem zawartości immunoglobulin oraz syntezy przeciwciał pod wpływem miodu podawanego zwierzętom doświadczalnym.
Miód może zachować przez długi okres swoje właściwości lecznicze, pod warunkiem jednak, że będzie przechowywany w pomieszczeniach suchych, czystych, pozbawionych silnych zapachów, w temperaturze od 5 do 100 C oraz wilgotności 65-75%. Podstawowym czynnikiem unieczynniającym właściwości miodu jest temperatura, która niszczy część enzymatyczną decydującą o jego działaniu leczniczym.
Przeciwwskazań w stosowaniu miodu nie ma, gdyż nawet u chorych na cukrzycę może być stosowany pod kontrolą lekarza w dawkach profilaktycznych, ponieważ wówczas zastępuje ogólnie zalecaną , ale stosunkowo trudno dostępną , fruktozę.
Miód pozyskany w własnej pasiece w 2012-tym roku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz